Babića Jezero

Dana 3. i 4. VIII 2019. godine će biti izlet na Babića Jezero. Po čemu su posebni ovaj izlet i ovo jezero? Babića jezero je jedino jezero glečerskog tipa u Hrvatskoj, i iako se jezero nalazi u Hrvatskoj, automobilom se do njega može doći samo iz Bosne i Hercegovine. Barem tako kažu, na nama je da dokažemo kako se i iz Hrvatske može automobilom doći do Babića Jezera. U Hrvatskoj je 5. VIII praznik, pa tko želi može treći dan nastaviti u vlastitom aranžmanu istraživati okolinu.
Okupljanje sudionika izleta će biti u Gračacu u kafiću Iva pored Inine benzinske crpke gdje je i zadnja prilika da natočite gorivo u svoje vozilo. Oni koji se voze na plin, vodite računa da ova benzinska postaja nema plin. Iz Gračaca se prema Babića Jezeru kreće u 10:30.

Kako je rečeno, službeno ne postoji prilaz Ličkom Tiškovcu, selu u kojem se nalazi Babića Jezero, iz Hrvatske već samo iz Bosne i Hercegovine. 2018. godine sam došao nadomak Babića jezera, na žalost nisam došao do njega. Kako je bilo možete vidjeti u priloženom videu (dio oko Babića Jezera počinje na cca 14:30)

.

Iako je dio puteva kojima sam 2018. prošao lako prohodan čak i za osobna vozila, nisam prošao cijelu trasu, i imajte na umu da službeno ne postoji prilaz vozilom iz Hrvatske, kao i da je informacija iz Hrvatskih Šuma kako ćemo dio puta morati pješke ili imati dobra vozila (što god to značilo). Stoga nemojte trasu shvatiti olako, već uzmite sa sobom osnovni set alata za izvlačenje vozila (uže, lopata, sjekira itd), ukoliko će biti potreno, neka se nađu pri ruci, ukoliko neće biti potrebno, još bolje.

Upravo činjenica da put nije trasiran, ne postoji organizirani smještaj ni organiziran objed, već se ide u nepoznato, noći se na otvorenom (šator, vozilo) i jede se onio što si uzmete sa sobom, ovo nije jedan od ECOR izleta te stoga nema kotizacije za njega. No ukoliko smatrate da uloženi trud u pribavljanje dozvola i organiziranje ovoga vrijedi nešto, neću se buniti ako mi udijelite nešto novaca da si pokrijem troškove.

Osnovni put kojim će se krenuti je prilaz sa južne strane. Ukoliko ne bude moguće, kreće se na sjevernu trasu. Također, ukoliko prebrzo dođemo do jezera, postoji opcija da se ide u istraživanje sjevernog prilaza.

Obzirom da ćemo se kretati u pograničnom pojasu, nikako nemojte zaboraviti uzeti osobne dokumente sa sobom.

Prijavnica za sudjelovanje u izletu.

Lista prijavljenih.

  1 comment for “Babića Jezero

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

+ 53 = 54