DEMISTIFICIRANI UNSHARP MASK

Unsharp mask, ilitiga po naši, mutna maska potiče iz tamne komore, gdje se kao kontakt  kopija preko originalnog snimka aplicirala zamućena verzija samog snimka.

 

Simuliranje fotografske tehnike u PhotoShopu.

Fotografiju koju želite "izoštriti" duplicirajte. Kopiju nazovite "mutna maska", ili kako vam drago. Otvorite mutnu masku i iz menija Filter odaberite Gaussian Blur. Time ćemo ovako i onako već mutnu fotografiju još malo zamutiti. U ovom slučaju sam odabrao radijus od 1 piksela. Kada ste zamutili fotografiju, iz menija Adjustments odaberite "Brightnes/Contrast". U ovom primjeru sam smanjio Brightness, odnosno svjetlinu, za 100, a kontrast za 30. Snimite fotografiju. Otvorite fotografiju koju želite izoštriti, pritom ne zatvarajte ovu koju smo nazvali "mutna maska". Iz menija Image odaberite "Apply Image". Otvorit će vam se dijaloški okvir kao na priloženoj slici. Kao source, odnosno izvor, odaberite fotografiju koju smo nazvali mutna maska. Otvorite padajući meni "Blending", i odaberite "Substract". Obratite pažnju da taj blending mod ne postoji u Layer paleti. Ostale postavke neka bud također kao na priloženoj slici. Fotografija će sada biti poprilično tamnija. Zbog toga posvijtlite fotografiju pomoću Levels Adjustmenta iz menija Image do te razine dok ne dobijete prvobitno osvjetljenje fotografije ili dok niste zadovoljni.

Originalna fotografija
Originalna fotografija

 

Izoštreno
Izoštreno

Mutna maska
Mutna maska

 

 

Objašnjenje

Prvo smo zamutili, potamnili i smanjili kontrast na kopiji originalne fotografije. Kada smo rekli Apply image, substract belnding, u stvari smo rekli da od vrijednosti svakog piksela originalne fotografije oduzme vrijednost piksela mutne maske. Kako je mutna maska i manje kontrastna od originalne fotografije, cijela fotografija će biti tamnija. A obzirom da je i manje kontrastna, kod oduzimanja vrijednosti će tamni tonovi više potamniti, a svijetli tonovi će se manje potamniti. Time smo dobili veći kontrast, na čemu se unsharp mask i bazira. No nismo dobili veći kontrast na svim pikselima, već sao na onim pikselima koji se razlikuju u originalnoj slici i slici mutne maske. Koji će se pikseli razlikovati ovisi koliki smo radijus zamućenja odredili prilikom izrade mutne maske.

Apply Image i Levelsi
Apply Image i Levelsi

 

 

Kako to radi u PhotoShopu

Novi dokument 300x300 piksela
Novi dokument 300x300 piksela
PhotoShop radi isto što smo sada napravili ručno. Određujemo radijus zamućenja, stupanj potamnjivanja i stupanj kontrasta pomoću klizača "Radius", "Amount" i "Treshold". Otvorite novi dokument veličine 300×300 piksela, te pola dokumenta ispunite bojom s vrijednostima 120/120/120, a drugu polovicu bojom s vrijednostima 135/135/135. Zumirajte sliku jedno 400% do 500%  i iz menija Filter odaberite grupu Sharpen, Unsharp Mask. Poigrajte se klizačima i sve bi trebalo biti jasno. Radijus označava koliko široko će biti polje kontrasta, Amount označava koliko će kontrast biti jak, a Treshold označava prag gdje će biti apliciran filter.  Odnosno, primjetite da povećanjem Tresholda gradacija kontrasta postaje sve grublja, s manje finih prijelaza. Ono što u Unsharp Masku nedostaje, levelsi. PhotoShop će se sam pobrinuti da svjetlina fotografije ostane kava je je i bila. U cijeloj grupaciji Sharpen filtera, svaki filter, izuzev Smart Sharpen, je u stvari Unsharp Mask s podrazumijevanim vrijednostima. Sharpen ima manji amount i radijus od Sharpen More s jako malim Tresholdom, dok Sharpen Edges ima najveći amount, no i puno veći Treshold. Zaboravite na te filtere, Unsharp Mask pruža puno veće mogućnosti no što su to dva – tri filtera kojima je proizvođač već unaprijed odredio postavke.

Razlika između Unsharp Maska s primijenjenim i neprimijenjenim Tresholdom
Razlika između Unsharp Maska s primijenjenim i neprimijenjenim Tresholdom
Tomislav Čar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

57 + = 59