Transalp 2018, nema spavanja, samo muving

Transalp 2018

 

Transalp 2018. Planirana kružna turneja po Alpama, i to raspoređeno u dva dijela. Prvi dio “divlji” i ne toliko turistički koji se nalazi u Italiji i Francuskoj, i drugi dio više urban koji je u Švicarskoj. Cilj je videjti što više u što manje vremena. Na proputovanju će se proći kroz Sloveniju, Italiju, Francusku, Švicarsku i Lihtenštajn, uz mogućnost da se navrati i u Njemačku.

Transalp 2018

 

1. transalp day – Italija – Balcon di Marta

Pravac Italija

Polazak rano ujutro iz Zagreba. Cca 930 km, 10 sati vožnje do Balcon di Marte. Balcon di Marta je proplanak na otprilike 2000 m/nv, na samoj francusko talijanskoj granici na kojem je krajem 18 stoljeća zbog napetosti između Francuske i Austrougarske građena utvrda Cime di Marta. Vrhunac vojne uporabe je bio tijekom prvog svjetskog rata. Zanimljivost, topove je isporučivao FIAT 🙂 To je ujedno i mjesto za prvo kampiranje i razgledanje, kao i početak off roaderskog raja na ovom putovanju.

Više o Balcon di Marti u videu.

 

2. transalp day – Italija – Francuska – LGKS

Talijansko-Francuska granična cesta vojne namjene i burne povijesti popularno zvana LGKS po njemačkom imenu LigurischeGrenzKamStrasse, duga cca 75 km ili 130 km, ovisno odaberemo li dužu ili kraću rutu. Za kraću rutu treba 4-5 sati. Koliko je ovakav vid avanturističkog turizma postao popularan zadnjih godina dovoljno govori činjenica da se vožnja po ovoj derutnoj makadamskoj cesti naplaćuje 15 eura za automobil odnosno 10 za motor. Obzirom da je jako uska i promet je dvosmjeran, dozvoljen je prolaz svega 140 motora i 80 automobila. Cestu treba je prijeći u jednom danu, otvara se u sati 8 ujutro a zatvara u 18 sati. Stoga valja na ulaznoj rampi biti rano. Cesta je zbog dvosmjernosti pravi izazov ali pruža bezbrojne atraktivne vidike. Možete li zamisliti toliku gužvu na Majstorskoj cesti preko Velebita da je potrebno ograničiti broj vozila i da pritom naplaćujete vožnju po nečemu po čemu imate velike šanse razbiti auto ili skliznut u provaliju?

Sa LGKM-sa nastavljamo na ogranak Colle di Tenda do Limone Piemontea i La Condamine-Châtelard u Francuskoj. Cca. 20 km makadama i 100 km asvalta. Idući izazov je Col du Parpaillona. Prijevoj na visini od 2780 m/nm preko Parpaillon masiva u južnoj Francuskoj koji je bio glavni pravac za opskrbu utvrde Fort de Tournoux. Nešto prije vrha prijevoja na visini 2637 m/nm se nalazi tunel dužine 520 metara. Ukupno oko 120 ili 175 makadama i oko 140 km asvalta.

 

3. transalp day – Italija, Bardonecchia off roaderski raj

Ujutro krećemo u Italiju prema Bardonecchiji, pravom off roaderskom raju zbog mnogih starih vojnih cesta. Iz Bardonecchije  krećemo na uspon po Colle Sommeiller, najvišoj cesti u Europi po kojoj se može doći automobilom, barem legalno. Otprilke 25 kilometara uspona nakon kojeg je jezero. Ukoliko se još malo propješači, i službeno ste iznad 3000 m/nm. Vrh je vozilom dostupan isključivo tijekom kolovoza i početkom rujna. Prije toga, stari snijeg se još ne otopi pa zna biti nanosa, a drugom polovicom rujna već počinje padati svježi snijeg. Sa Colle Sommeiller se spuštamo natrag u Bardonecchiju koju ćemo malo razgledati i opskrbiti se.

Nastavljamo lagano prema Švicarskoj preko utvrde Fort Jafferau, cca 30 km stare vojne ceste koja koja vodi kroz atraktivan  tunel.

Od Fort Jafferaua se spuštamo u dolinu na cestu za Salbertrand prema Lanslebourgu do kojeg je 80 km. Prije Lnaslebourga, je još jedna utvrda, Fort de la Turra, koja za razliku od prethodnih ruta nije off roaderska meka pa je i cesta nešto lošija. To je ujedno i mjesto za noćenje. Ukupno 230 km od čega 80 km offroadinga po starim “cestama”.

 Ovime završava naš offroaderski dio putovanja, iako je ovaj kraj između Italije i Francuske pravi mali raj zbog bezbrojnih starih cesta i vojnih utvrda pa nije isključeno da se putovanje malo produži.

Još tri videa o usponu do Fort de La Turra prvi, drugi i treći.

4. transalp day – Itaija – Francuska – Švicarska

Lagana vožnja preko najvišeg asvaltiranog alpskog prijevoja Col de l’Iseran i pravac u Švicarsku preko glasovitog prijevoja St. Bernad otkuda potiču i glasoviti spasilački psi bernardinci.

Dalje nastavljamo do Täscha, sela prije naširoko poznatog sela Zermatt, mjesta koje je oslobođeno automobila. U Täscu se nalazi i kamp koji nam će nam biti baza za razgledanje Zermata i moćnog Matterhorna. Tu ujedno prestaju off roaderske aktivnosti, i dolazimo do “urbanog” dijela našeg putovanja. 

5. transalp day – Švicarska – Matterhorn – minusi u kolovozu

Nema se puno što za pisati, kolovoz, topla jakna, i idemo… Gornegrat… Matterhon

Klein Matterhorn… najviša žičara u Europi

 

Zermatt…

 

6. transalp day – Švicarska, putevima James Bonda

Lagana vožnja preko prijevoja Furka do Grindelwalda gdje ćemo odsjesti. Nisam James Bond, ali to ne znači da neću preko Furkapassa. Otprilike 220 km panoramske vožnje.

Koliko nam dana ostane, razgledamo Grindelwald. Ukoliko budem upola oduševljen Grindewaldom kao što je ovaj lik, putovanje će biti pun pogodak.

7. transalp day – Švicarska – Lauterbrunnen – glasna fontana

Po meni možda i vrhunac ovog putovanja, dolina Lauterbrunnena. Kružna tura s usponom na Jungfraujoch do kojeg je sagrađena najviša pruga u Europi.

8. transalp day – Švicarska – Slapovi Rajne i Bodense, voda, puno vode

Rano ustajanje i pokret prema najvećim slapovima u Europi, Slapovima Rajne, ukoliko bude vremena, pogledati Pilatus, krajnje odredište, Bodensko jezero. Tromeđa između Austrije, Švicarske i Njemačke.

 

9. transalp day – Švicarska – Njemačka, Konstanz, voda

Turneja po njemačkom dijelu Bodenskog jezera. Odlazak u Konstanz, otok Mainau, Friedrichshafen i Lindau.

10. transalp day – Švicarska – Austrija, St Gallen, Bregenz

Nastavak turneje po Bodenskom jezeru, austrijska i švicarska strana.

Bregenz

St. Gallen

11. transalp day – Švicarska – Lichtenstein – Italija

Pokret rano ujutro, kratko zaustavljanje u Lihtenštajnu. Nastavak preko prijevoja Bernina. Usput prolazimo kroz pitoreskna mjesta, Meinefeld i Chur, gradići u kojem je stasala djevojčica Heidi, kultni lik švicarske dječje književnosti. St. Moritz, jedno od najelitnijih zimovališta u svijetu…

St. Moritz

Bernina pass

12. transalp day – Italija – Stelvio, Dolomiti

Nastavljamo prema talijanskim Dolomitima, pritom prelazimo vjerojatno najpoznatiju cestu na svijetu, Stelvio pass.

 

13. transalp day – Italija – Tre Cime

Nakon poduže vožnje dan prije, dolazimo do bisera Dolomita. Njegovo veličanstvo, Tre Cime.

 

14. transalp day – Italija – Hrvatska

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

1 + 2 =